RĂSĂRIT CU PARFUM DE VANILIE

POVESTEA DIN SPATELE STICLUȚEI

Aerul e cald și umed. E dimineața devreme în Madagascar – în depărtare, razele soarelui încep să se întrezărească la orizont. Lumina suavă dezvăluie privirii plante agățătoare verzi și bogate, presărate cu flori de un galben pal. Sunt plantele de vanilie.

 

Vanilia e o specie de orhidee, iar tulpinile sale agățătoare urcă pe trunchiurile de susținere din jur. Aceste plante preferă umbra parțială, de aceea, fermierul înțelept a folosit trunchiurile de copaci ca suport de susținere. Pe măsură ce înaintezi de-a lungul câmpului, întinzi mâna și prinzi delicat în căușul palmei una dintre acele inflorescențe mici. Te apleci spre ea, închizi ochii și inspiri adânc. Parfumul ei e delicat și proaspăt. Auzi un foșnet și deschizi ochii. Femei și bărbați au intrat în grădina lor de familie și își croiesc drumul printre plantele agățătoare din jur, polenizând cu grijă inflorescențele, manual, una câte una. Istoria vaniliei Vanilia este originară din Mexic, Caraibe, nordul Americii de Sud și America Centrală. Totonacii și aztecii foloseau vanilia la ceremonii și în băuturi. Când spaniolii i-au cucerit pe azteci, au adus vanilia în Europa.


 Vanilia a devenit deosebit de apreciată, dar europenii au descoperit că putea fi polenizată natural numai de o anumită specie de albine din Mexic. În afara Mexicului, există o posibilitate sub 1 % ca o floare de vanilie să fie polenizată natural, ceea ce o făcea foarte greu de cultivat în afara regiunii sale natale. Această problemă a fost rezolvată în 1841, când Edmond Albius, un sclav tânăr, a învățat să polenizeze inflorescențele de vanilie manual. Descoperirea a permis cultivarea vaniliei în zonele tropicale din întreaga lume. Practici de cultivare și recoltare Deși vanilia poate fi cultivată în afara regiunii sale de proveniență, rămâne o plantă al cărei proces de prelucrare necesită multă muncă. Sunt necesari trei-patru ani pentru ca planta de vanilie să înceapă să producă păstăi de vanilie. Floarea de vanilie înflorește o singură zi pe an. E delicată și trebuie să fie polenizată dimineața, în orele mai răcoroase ale zilei. Dacă nu este polenizată în acest interval de timp extrem de scurt, se ofilește, ceea ce înseamnă că nu vom avea păstăi de recoltat mai târziu. Fiecare floare produce doar câteva păstăi, care trebuie să se coacă de-a lungul a nouă luni înainte de a fi recoltate. Când ajung la maturitate, sunt culese manual și duse repede la procesare. Prima etapă în procesarea vaniliei poartă numele de ucidere. Este un nume înfricoșător, desigur, dar se referă pur și simplu la scufundarea păstăilor verzi într-o baie de apă caldă timp de circa trei minute pentru a le opri dezvoltarea. După finalizarea acestei etape, păstăile sunt transferate în lădițe din lemn pentru etapa de transpirație, care activează enzimele din păstăi, determinând înmuierea lor și preschimbarea culorii în culoarea mai închisă pe care o cunoști. Păstăile rămân în lădițele din lemn, la cald, timp de 24 până la 48 de ore. După transpirație, păstăile trebuie să se usuce. Fermierii le expun direct la soarele dimineții timp de câteva ore pe zi pentru 10 zile, apoi le lasă la uscat la umbră într-un depozit bineventilat, timp de două luni. Pe urmă, păstăile sunt ambalate. Sunt sortate în funcție de conținutul de umiditate, culoare și calitate, după care sunt depozitate în lădițe din lemn pentru două-trei luni. Acest lucru permite păstăilor să își dezvolte complet parfumul și aroma. Pe parcursul procesului, păstăile sunt verificate și resortate periodic, pentru a asigura cea mai bună calitate posibilă.

 La final, când păstăile sunt complet mature, sunt sortate pentru ultima dată și sunt ambalate pentru livrare. Procesarea absolutului de vanilie pur și natural Pentru dōTERRA, acesta nu este produsul finit. Pentru a crea absolutul de vanilie pur, păstăile de vanilie trebuie să treacă mai întâi printr-un proces de extracție cu CO2, care presupune măcinarea păstăilor în bucăți mici și punerea lor într-un vas de extracție sub presiune. Fluidul supercritic de CO2 dizolvă și separă componentele păstăilor de vanilie, ceea ce permite compușilor activi volatili și nevolatili de vanilie să fie capturați și concentrați. Într-un separator, acești compuși sunt separați unii de ceilalți, iar fluidul supercritic de CO2 este transformat în gaz, lăsând extractul de vanilie natural și fără reziduuri de solvent. Apoi, după câteva luni de muncă asiduă, ultima etapă este utilizarea unui solvent cu alcool natural pentru îndepărtarea cerurilor sau altor componente reziduale, pentru a obține produsul finit: absolutul de vanilie pur și natural. Procesul necesită mult timp, ceea ce face ca vanilia să fie un condiment scump. De fapt, singurul condiment mai scump existent pe piața mondială este șofranul. Drept urmare, multe companii creează parfumuri și arome de vanilie sintetice, pentru a economisi timp și bani. Se estimează că majoritatea produselor cu aromă de vanilie de pe piață nu conțin deloc vanilie.


De ce Madagascar?

În lumea vaniliei veritabile, 80 % din resurse provin din Madagascar, a cărui climă tropicală este perfectă pentru dezvoltarea vaniliei. În Madagascar, mii de oameni – mai ales familii – lucrează în lanțul de aprovizionare cu vanilie. Recoltarea este o sursă vitală de muncă pentru comunitățile rurale și o parte integrantă a economiei locale, contribuind la susținerea traiului a aproape 80.000 de fermieri. Prin Co-Impact Sourcing™, dōTERRA Healing Hands Foundation™* a sprijinit finanțarea unui minunat proiect cu impact social desfășurat în inima zonei de cultivare și recoltare a Madagascarului: Centrul de Formare în Agricultură Mahadera. Acest centru, construit și gestionat de partenerii noștri, oferă copiilor cultivatorilor de vanilie un program de formare în agricultură cu durata de trei ani, care le deschide apoi calea către alte oportunități de educație și un viitor mai sigur, pentru ei și familiile lor. Centrul se axează pe transmiterea unor competențe importante, cum sunt diversificarea recoltelor și managementul financiar. Misiunea dōTERRA Healing Hands™ este de „a da oamenilor din întreaga lume puterea de a produce schimbări pozitive durabile”. Centrul Mahadera dă putere comunității, prin cunoaștere, educație și experiență care se vor duce ulterior la prosperitate. dōTERRA Healing Hands și-a propus dintotdeauna să furnizeze oamenilor instrumentele de care au nevoie pentru a se ajuta singuri, a-și ajuta familiile și comunitățile din care fac parte. Prin eforturi cum sunt programele de mentorat și educație, posibile datorită centrului de formare, oamenii primesc ajutorul de care au nevoie pentru a-și construi o viață mai bună. Centrul și-a început activitatea în mai 2020, cu 30 de studenți. Ulterior, au fost înscriși alți 43 de studenți, pentru un total actual de 73. dōTERRA este mândră să susțină comunitățile locale în acest fel. *dōTERRA Healing Hands Foundation este o fundație din SUA.

 Vanilie de Madagascar

Denumire științifică: Vanilla planifolia

Metodă de extracție: CO2

Descriere aromatică: Dulce, bogată și caldă

Partea plantei: Păstaie de vanilie

De secole, parfumul de vanilie este extrem de apreciat. E un parfum complex, elegant și bogat. Îți poate trezi amintiri fericite, la fel cum o face pregătirea unei prăjituri alături de cei dragi. Extragerea vaniliei din plantă este un proces care necesită mult timp, dar produsul minunat care se obține la final face ca acest efort să fie absolut meritat. Iar acum, pentru prima dată, poți încerca extractul pur de vanilie de la dōTERRA.

Uleiul de Vanilie de Madagascar conține o cantitate optimă de Ulei de Cocos Fracționat, ceea ce îl face ideal pentru aplicare locală. Datorită aromei sale pure și puternice, ar putea să devină noul tău ulei preferat.

 

FUN FACT: Floarea de vanilie înflorește o singură zi pe an.

Cum poți utiliza uleiul de Vanilie de Madagascar

• Aplică una sau două picături pe punctele de puls.

• Include-l într-un masaj de relaxare.

• Creează o aromă personală, combinându-l cu uleiuri esențiale lemnoase, rășinoase sau cu Whisper™ Touch.

• Adaugă una sau două picături la produsele tale de îngrijire personală preferate și bucură-te de aromă.

• Combină câteva picături cu săruri de baie sau adaugă-le direct în apa caldă din cadă.

Next
Next

7 tipuri de odihnă de care avem nevoie